Hur installeras en elkamin?

En elektrisk kamin kan installeras av dig själv och installationen är förhållandevis enkel då den inte har behov för ett utsug eller skorsten. Om du saknar ett eluttag ska du dock anlita en elektriker till att dra denna till din kamin.

Den specifika installationsmetoden för precis den kamin du köpt och fått levererat hem till dig kan variera från andra kaminer och framgår i den medföljande manualen.

Elektrisk kamin på väggen

Installation av vägghängda elkaminer

Generellt när man ska montera en vägghängd elkamin ska man först och främst vara uppmärksam på vart värmen kommer ut från kaminen. Den kan utledas både i front, topp eller botten och det får inte täckas över. Om värmen leds ut from botten av kaminen bär den som minimum hängas 50 cm över golvet. Kommer värmen från toppen eller fronten är avståndet till golvet inte viktigt och du kan hänga den hur lågt du önskar.

Ofta är väggbeslag inkluderat i köpet, är du osäker bär du kolla manualen. Var uppmärksam på att kaminerna ofta är rätt tunga och därför är det bra om kaminen kan fästas på reglar i väggen eller att du använder speciella raw-pluggar till väggen.

Värmeavledning från elkamin

Värmeavledning

Installation av inbyggda elkaminer

När du installerar en inbyggnads elkamin ska du antingen först göra ett hål i väggen utifrån måtten på kaminen eller bygga upp en vägg runt kaminen. Med hänsyn till att ta upp ett hål i väggen är det viktigt att du endast gör hålet någon millimeter större än själva kaminen för den finaste finishen.

För med noggrann installationsvägledning för din elkamin bör du läsa dess manual.

Installation av fristående elkaminer

En fristående elkamin är enklast att installera då den endast behöver placeras på den plats du tänkt ut och sedan kopplas till ett eluttag.