Vad är en elektrisk kamin?

En elektrisk kamin är ganska ofarlig, både hälso- och miljövänlig, då dess lågor skapas av LED-ljus och därför inte avger några partiklar. En elkamin skapar varken rök, sot eller aska, utan endast värme och har därför ingen negativ påverkan på inneklimatet.

Alla dessa typer av kaminer har behov för ström. I och med att lågorna skapas av LED-ljus och ström är det inte nödvändigt med skorsten eller extra ventilation. Därför kan kaminen installeras direkt efter leverans, dessutom kräves ingen certifierad installatör till detta. Du kan placera kaminen vart du önskar, sovrummet, vardagsrummet eller köket, endast fantasin sätter stopp.

Trots att lågorna skapas av LED ser det otroligt realistiskt ut och några modeller kan även, för extra effekt, "brinna" med olika färger. Det går också att justera lågornas storlek, dvs. hur stor och intensiv den ska vara.

En elkamin kan både användas med lågor och värme. Önskar du ingen värme är det möjligt att släcka för den - så du fortfarande kan njuta av en mysig eld under varma dagar.

Några av elkaminerna kan styras med fjärrkontroll eller app på telefonen, vilket gör det möjligt att styra kaminen direkt från soffan eller sängen.

Det finns olika typer av elektriska kaminer: Fristående, vägghängda och inbyggda i massor av olika former och färger.

Vit fristående elkamin

Fristående elkaminer

Inom kategorin fristående elkaminer finns det 4 olika typer som kommer i olika storlekar, designs och färger. Det smarta med fristående elkaminer är att de är enkla att installera, då de endast ska placeras på golvet eller i en existerande kamin - allt den behöver är ett eluttag.


Vägghängda elkaminer

Bor du i en mindre bostad eller lägenhet så är en vägghängd elkamin perfekt för dig. Du sparar nämligen golvyta med att hända kaminen på väggen. VI erbjuder ett stort urval av vägghängda elkaminer i olika designs och färger så det passar olika smak och stil.

En elkamin till väggen skapar en mysig kaminstämning utan att ta plats i hemmet. De finns i flera olika typer och storlekar, så det handlar om att hitta den som passar din stil och ditt hem. De flesta elkaminerna kan aktivera en värmemodul så att den autentiska kaminupplevelsen är ännu närmare.

Själva monteringen av en vägghängd elkamin kan liknas med att montera en TV på väggen och kräver därför ingen auktoriserad fackman.

Du kan läsa mer om själva installationen här.


Inbyggd elkamin

En inbyggd elkamin är genial till den som önskar att spara plats hemma och samtidigt integrera en kamin som en del av hemmet. Här är det möjligt att välja mellan 4 olika varianter beroende på hur många sidor man önskar att se lågorna från.

Fördelen med dessa kaminer är att själva bakdelen är dold inne i väggen, vilket ger ett modernt och stilrent uttryck. Denna typ av kamin kan också användas i ett existerande hål i väggen från en gammal kamin.