Köpguide för elkaminer

En elkamin är ett fantastiskt alternativ till en traditionell braskamin eller annan typ av kamin. Med en elektrisk kamin är det minimalt underhåll och du slipper det hårda skogshuggararbetet, rengöring av kaminen och stora installationskostnader.

Elektriska kaminer är billiga, rena, säkra och enkla att installera - helt utan behov för en dyr hantverkare. En elkamin brukar vi kalla framtidens kamin.

3-sidig inbyggd elkamin

Vad är en elkamin?

Enelektrisk kamin är en värmekälla med inspiration från en traditionell kamin. Elkaminer ansluts enbart till ett eluttag i väggen och därefter skapar de vackra lågor med eller utan värme. Värmemodulen som är integrerad i kaminer avger ca 1,5 kW värme i timmen, vilket motsvarar uppvärmning av ett rum på ca 35 kvm.

Du kan läsa mer om vad en elkamin är här.

Hur realistiska är lågorna?

Lågorna i en elkamin är inte äkta, men med den senaste teknologin inom området har gjort att lågorna ser allt mer realistiska ut. Lågorna i en elektrisk kamin skapas av LED-ljus och speglar som reflekterar ljuset i kaminen. Denna teknik får lågorna att se riktigt verkliga ut. Dock måste vi igen understryka att lågorna inte är äkta och därmed heller inte varma som riktig eld är.

Många elektriska kaminer har olika effekter för lågorna och det är självklart upp till var och en vad man tycker bäst om. För varje produkt är det beskrivet vika effekter som ingår i de vackra kaminerna. Dessa kaminer kallas multi-color kaminer och lågornas färg kan med ett enkelt tryck på fjärrkontrollen bytas till en annan nyans.

Du kan läsa mer om hur realistiska elkaminer är här.

Elkamin med Evonic Fires prisvinnande Evoflame.

Merseyside elkamin - tillgänglig i svart och vit.

Hur mycket värmer en elektrisk kamin?

Vi får ofta frågan "hur många kvadratmeter kan denna kamin värma upp?" och vi kan tyvärr inte ge ett exakt svar, då det skiljer sig från produkt till produkt och från hem till hem. Det är en otroligt stor skillnad på om du bor i ett dåligt isolerat hus från 30-talet eller i ett nybyggt hus som klarar passivstandarder.

Normalt rekommenderas inte en elkamin som primär värmekälla, men däremot passar de fint som ett supplement. Ofta används dem i kombination med golvvärme där elkaminen kan bidra med sänkt behov av värme i det rum den står. Elkaminer har en direkt värme som enbart värmer i det område den står. Värmen kommer direkt ut från värmemodulen och sprids i sin närmaste omgivning. En braskamin fungerar på ett annat sätt, då den sprider konvektionsvärme som sprider sig i hela hemmet.

Värme mässigt kan en elkamin jämföras med ett vanligt elektrisk element som avger värme på samma sätt.

Säkerhet kring en elkamin

Elektriska kaminer skapar inte äkta lågor och därför förblir de kalla även under bruk. Det enda stället som blir varmt på kaminen är runt värmemodulen. Dessa typer av kaminer är därför helt säkra att använda och kännetecknas som branschens säkraste kaminer.

Elkaminer är därför perfekta till barnfamiljer och i hem med husdjur. Om ett barn eller ett djur kommer tätt på lågorna sker inget, då lågorna skapas av LED-ljus.

Kräver en elkamin ventilation?

Men en elkamin krävs ingen extra ventilation så den inte avger några avgaser. Den behöver därför inte någon skorsten heller.

Detta beror på att elkaminer som nämnt inte skapar äkta eld och avger därför inga restprodukter som sot, aska eller rök. Elkaminen är inte skadlig för miljön eller din ekonomi. Installationsomkostnaderna är minimala eftersom det varken krävs hantverkare eller dyra installationer.

Om du är noggrann med din inomhusluft och inneklimatet är en elkamin perfekt till ditt hem då den kan sammanliknas med ett element och en effektfull lampa.

De låga kostnaderna vi installationen och de miljömässiga fördelarna är ofta det som gör en elkamin attraktiv. Det finns dessutom fler fördelar som du kan läsa vidare om här under.

Fördelar med en elkamin

Låga kostnader: En stor fördel är helt klart att varken priset för kaminen eller installationen övergår något annat alternativ i branschen. Både elkaminen och installationskostnaderna är låga.

Enkel installation: Installationen av en LED kamin är i allra flesta fall superenkel och kan göras av köparen själv.

Säker för barnfamiljer och hem med husdjur: Elkaminer blir inte varma och är därför ofarliga för nyfikna småfingrar och nosar och är en perfekt lösning i hem med barn och djur. Med en elkamin slipper man oroa sig över risken att ha igång sin kamin.

Ingen rengöring: LED-kaminer smutsar inte ner så som braskaminen gör. Den avger varken sot, aska eller rök och därför kräver den minimal rengöring. Den kan kategoriseras som branschens renaste kamin.

Ingen luftförorening: Den elektriska kaminen avger inga miljöskadliga avgaser och därför förblir luften i det rum kaminen står i ren. En elkamin är därför ett perfekt val till hem med allergier, astma eller till dem med generellt sämre hälsa.

Zonuppvärmning: Elkaminer är fantastiska som extra värmekällor. De är tätt på att vara 100% effektiva vilket innebär att det nästa inte är något spill när elektriciteten omvandlas till värme. Elkaminen kan placeras i alla typer av rum och sprider en bra värme i det valda rummet.

Inbyggd elkamin under tv

Vilken elkamin är bäst?

En elektrisk kamin kan skapa en mysig stämning oavsett vart den placeras. Men det kan för några vara svårt att besluta vilken som är bäst att placera i sitt hem.

Först och främst ska du besluta dig för hur viktig värmen är för dig då det finns modeller med mer eller mindre värmeeffekt. Här bör du också ta rummets storlek i beaktning i förhållande till värmeeffekten.

Det är också en bra idé att ta installationsmöjligheter och utmaningar i beaktning, då några kräver mer installation än andra - som inbyggnadskaminen. Du kan också överväga vilken kamin som blir lättast att ta med om du någon dag kommer flytta.

Ofta är det kaminens design som avgör vilken du väljer. Självklart ska man hitta en kamin som passar den personliga smaken. När det kommer till lågorna finns det också många valmöjligheter - du måste överväga om du önskar standardlågor eller multi-color. Det finns därför en rad övervägande att göra när det kommer till design och funktioner på en elkamin.

En annan viktig faktor är storleken på kaminen. Här ska du änka på hur mycket plats du har till en kamin. Om du funderar på en väggkamin ska du också se till att väggen klarar att bära kaminen och att du har en tillräckligt stor vägg till kaminen. Priset på kaminen följer oftast storleken på den.

Vad kan en elkamin?

Elektriska kaminer är fortfarande relativt nya på marknaden. Därför får vi riktigt många frågor kring dess funktioner.

Fjärrkontroll: Alla våra elkaminer är utrustad med fjärrkontroll så lågornas effekt kan justeras med denna. Det betyder att du kan styra din kamin från soffan utan att behöva resa dig.

Display panel: På själva kaminen finns en display där alla kaminens funktioner också kan styras. Är batterierna slut i fjärrkontrollen eller om barnen har gömt den mellan soffkuddarna är det alltid en fördel att man kan styra kaminen även med display.

Sovtimer: Många av våra elkaminer är utrustade med en sovtimer så att man kan ställa in när kaminen automatiskt ska släckas. Detta är jättesmart om du vill skapa liv i ditt hem när du inte är hemma, så det inte ser ut som att huset står helt tomt. Alternativt så är timern smart så du inte behöver tänka på att släcka kaminen om du somnar till filmen i soffan på fredagskvällen som tradition.

Multifärgade lågor: Många av elkaminerna i vårt sortiment är utrustade med effekter på lågorna, en så kallad multi-color effekt som gör att lågornas färger kan varieras efter smak.

Ljudmodul: Några av elkaminerna har en inbyggd ljudmodul som gör att kaminen ger av sig knastrande och sprakande ljud, som från en traditionell brasa.

Flexibla: Elkaminer kan ofta flyttas runt i hemmet då den i många fall endast kopplas till ett eluttag. Detta är förstås ett undantag med inbyggda elkaminer.

Kan man installera en elkamin under en TV?

Många vill ha en kamin under sin TV. Detta är också möjligt med en elkamin.

Generellt kan alla våra elkaminer installeras under TV:n. Det rekommenderas dock att det är ett minimiavstånd på 30 cm mellan TV och kamin. Dessutom rekommenderar vi att man väljer en kamin med värmemodul i front eller botten av kaminen för att skydda TV:n mot värmen från kaminen.

Elektriska krav till en elkamin

Alla våra elkaminer kan kopplas till ett normalt eluttag. VI rekommenderar att eluttaget är kopplad till en strömbrytare eller säkringsskåp.

Dessutom ska man se till att inte ansluta kaminen till en överbelastad elgrupp i hemmet. Det kan som tumregel vara en bra idé att undvika att koppla kaminen till köksgruppen i elskåpet eftersom den redan har många tunga apparater anslutna redan.

Om det handlar om en inbyggd elkamin ska det ofta dras extra el till kaminen och installeras ett eluttag med strömbrytare. Här är det en bra idé att ta kontakt med en certifierad elektriker som kan göra den bästa lösningen för dig.

Det är alltid rekommenderat att följa installationsinstruktionerna i den medföljande manualen.